Klasyka kuchni włoskiej – dania tradycyjne. Nasz TOP 4

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością w Polsce ze względu na świeżość i różnorodność. Wśród klasycznych dań kuchni włoskiej można znaleźć nie tylko pizzę, ale też pasty, pierożki, risotto czy znakomite desery. Poznaj jej różne oblicza – oto nasz TOP 4 dań kuchni włoskiej, których musisz spróbować.

Restauracja włoska i kuchenne wyposażenie

Restauracja, w której mają być serwowane dania kuchni włoskiej, musi być świetnie wyposażona. Podstawą są świeże i oryginalne produkty – jak pomidory, szynka włoska, świeży makaron, sery czy owoce morza, ale także konkretne urządzenia i akcesoria gastronomiczne – jak maszynka do makaronu, garnek do risotto, taboret gazowy czy piec do pizzy. Oto trzy pomysły na włoski posiłek oraz na deser.

Makaron ragù

Mimo że w Polsce znane jak spaghetti bolognese, we Włoszech jada się pastę ragu. Świeży makaron, sos pomidorowy i mielone mięso to klasyka. By przygotować to danie jak najlepiej, przyda się maszynka do makaronu. Ugotuj go al dente, przygotuj sos i posyp danie serem i świeżymi ziołami. Makaron przygotowany samodzielnie ma inny smak niż produkt gotowy.

Tradycyjna pizza neapolitańska

Klasyczna pizza to dla Polaków danie niemal narodowe. Cienkie ciasto z dodatkami robi furorę. Zwykle stanowi tajemnicę udanego wypieku. By przyrządzić idealną pizzę, ważne są oryginalne składniki oraz specjalny piec do pizzy. Najlepiej też przygotować samodzielnie sos pomidorowy – ketchup lub gotowa mieszanka na pewno go nie zastąpi. Na wierzchu wystarczy posypać zioła i można podawać!

Risotto z owocami morza

Nie brakuje też miłośników dań na bazie ryżu. By przyrządzić idealne risotto, najpierw trzeba kupić specjalny ryż – m.in. odmianę arborio. Następnie gotuje się go z dodatkiem bulionu, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Potrawę tę serwuje się z różnymi dodatkami – m.in. kurczakiem, z szafranem, szynką parmeńską, serem gorgonzola oraz figami, ze szparagami i sercem pecorino, grzybami albo z owocami morza. Sekretem jest wykonanie wszystkich czynności w odpowiednim czasie, by ryż nie przypalił się, a krewetki i małże nie stały się przegotowane. By ugotować risotto, w restauracji potrzebna jest kuchenka albo taboret gazowy.

Tiramisu – deser dla zakochanych

Włosi chętnie jedzą desery – słynna jest m.in. panna cotta, ciasteczka kruche cantuccini, tradycyjne lody czy tiramisu, czyli deser dla par. Jego bazę stanowi mocne i aromatyczne espresso oraz likier amaretto. Tiramisu składa się z delikatnych biszkoptów nasączonych kawą oraz kremu na bazie mascarpone. Posypuje się je warstwą zmielonych płatków gorzkiej czekolady oraz kawą mieloną.